VÁLASZOL: KELETI ÁGNES

Alighanem azok vagyunk többségben, akik Melbourne óta vajmi keveset hallottak Keleti Ágnesről. Utolsó emlékünk róla a tudósítás, amely valahogy úgy végződik: "Az 1956-os olimpia négyszeres aranyérmes tornásza bezárkózott öltözőjébe, hosszú idő után jött elő és sírva nyilatkozta: ez az a pillanat, amikor visszavonul."

Nemcsak visszavonult; azóta most először jött Izraelből Magyarországra, Budapestre. Most van mód rá, hogy megkérdezzük:

- Mi volt megmásíthatatlan elhatározásának oka?

Nevetősen csillan a szeme, és egy szuszra mondja:

- Hát, harmincöt éves voltam... A mezőny legidősebb tagja... 1939-ben a származásom miatt eltiltottak még az egyesületi sporttól is és csak 1945 után kezdhettem újra tornászni. Tudja, nem volt egy leányálom az életem. De most meg vagyok elégedve. Igyekeztem lezárni, elfelejteni a múltat, hogy újrakezdhessem az életem. 42 évesen szültem az első, 44 évesen a második fiamat. ma mind a ketten 182 centisek, nagyon derék gyerekek és mindketten nagyon szeretik a sportot. Nem a versenysportot, bár a kisebbik fiam szeret tornászni.

- És Ágnes, maga, az ötszörös olimpiai bajnok, szereti a tornát vagy hűtlen lett hozzá?

- Azt mondanám inkább, hogy hozzám, a mi korosztályunkhoz lett hűtlen a mai torna... Rosszak a szabályok.

- Miért rosszak?

- Mert nagyon a férfiak vették a kezükbe a sportág irányítását. De ez csak a női tornára vonatkozik, a férfi torna jó irányba halad.

- És gondolja, hogy visszafordítható a folyamat, ami a mai női tornát illeti?

- A szabályokat emberek alkotják, az emberek meg is változtathatnák.

- Mit kellené például változtatni?

Készen áll a válasszal, egy pillanatig som kell törnie a fejét.

- Oly módon kellene változtatni, hogy megint az esztétika legyen a női torna vonzereje, és ne a nagy kunsztokat honorálják a bírók. Még magasabbra kellene emelni a felnőtt versenyen az alsó korhatárt. Ne négy- és hatéves gyerekeket dresszírozzanak az edzők, elég lenne tízéves korban elkezdeni a speciális oktatást, addig sokoldalúan kellene megalapozni a fiatalokat. Én a mai napig így tanítom a tornát…

- Tehát magával a tornával mégsem tudott szakítani.

- Nem, persze, hogy nem. Több mint harminc éve tanítok, legutóbb könyvet írtam. Én az életemet köszönhetem a sportnak. A mai napig akkor vagyok boldog, ha reggelenként lefuthatom a hat kilométeremet vagy úszhatok egy fél órát.

Népszava, 1983. Október 28.

Gymnastics>Biography>Keleti>Article